VINAŘI 2022


Vinařství Šterberg, Dambořice

Vinařství Šterberg vzniklo v roce 2019 na popud tří kamarádů. Původně chtěli vyrábět víno jenom pro sebe a pro pár přátel, ale zachutnalo i dalším a tak se do toho pustili ve větším. Současná produkce je kolem 5000 lahví, sice malá, ale o to více „vymazlená“. Víno se snaží dělat s co nejmenšími zásahy, moderní technologií a hlavně tak, aby jim zkrátka dělalo radost. Jejich cílem je zviditelnit vinařskou kulturu v Dambořicích, neboť oblast s rozlohou přes 115ha vinic nepatří k zanedbatelné vinařské destinaci.

Jančura rodinné vinařství, Kudlovice

V současnosti hospodaří rodinné vinařství Jančura na 1,5 hektaru vinic u obce Staré Město (okres Uherské Hradiště), kde je těší asi 5 000 hlav révy vinné s loňskou produkcí okolo 20 000 lahví vína. Do procesu výroby vín se snaží co nejméně zasahovat, podle jejich filozofie by měl být tento královský mok především přírodním produktem. Proto preferují kvašení spontánní před řízeným a minimalizují množství síry nutné pro ošetření vína.

Vinařství Na Důlku, Žabčice

Dvojici kamarádu svedla dohromady vášeň k vínu a rozhodli se založit vinařství Na Důlku, které se nachází severně od novomlýnské nádrže u obce Žabčice. Jedná se o malé vinařství hospodařící na 3 hektarech. Jejich vína jsou rozmanitá a rozdílná, stejně jako jejich povahy. Bílá a růžová vína vyrábí reduktivně pomocí řízeného kvašení. Modré hrozny, které zpracovávají na červená vína, nechávají dlouho macerovat po dobu několika týdnů. Po vylisování krátce odkalí, a následně na jemných kalech školí metodou Batonage po dobu nejméně 12 měsíců. Do lahví stáčí vína bez filtrace s minimálním přidáním síry.

Vinařství Gazaň winery, Čejč

Zakladatelem vinařství je pan Jiří Gazaň, který nezdědil po předcích ani vinohrad, ani zkušenosti „jak víno vyrobit“. K vínu se propracoval postupem času. Dá se říct, „že si ho víno našlo samo“. Cílem vinařství je vyrábět menší šarže vín vynikající kvality. Další z jejich neskromných cílů je vytvoření portfolia zákazníků, se kterými budou úzce spolupracovat na teoretické i praktické stránce výroby vína. Zda se jim to daří, to musíte posoudit Vy! Jejich přátelé, kamarádi, zákazníci…

Vinařství sv. Barbora, Ratíškovice

Vinařství sv. Barbora vzniklo symbolicky 11. listopadu 2016, na svátek sv. Martina. Nachází se v samotném srdci bývalé hornické oblasti a navazuje na rodinné tradice pěstování révy vinné v Ratíškovicích. Celá oblast Ratíškovic i blízkého okolí byla v minulosti protkána nejen vinohrady, ale také hornickými šachtami, jejichž pozůstatky je na některých místech možné vidět dodnes. I z tohoto důvodu nese jejich vinařství jméno patronky všech horníků sv. Barbory. Název Vinařství sv. Barbora znázorňuje propojení vinařství a bývalého hornictví zdejšího kraje.

Mezi sklepy, Čejkovice

V tomto vinařství sú všecí šťastní. Nikdo si na nic nehraje. Každý je takový, jaký je a hlavně nosí úsměv na tváři. A proto to celé dělají. Vytváří svěží i robustní vína. Dbají na to, aby veškerá výroba byla v souladu s přírodou, proto pracují s jemnými kaly a využívají potenciál přírodních antioxidantů. Vína se nemusí tolik sířit a díky tomu pomaleji stárnou. Jsou poté čistá a různorodá. Pomáhají vínům, aby zůstala přirozená a na nic si nehrála. Proto říkají, že jejich rukopis je nemít rukopis. Každé víno je specifické a má svoji vlastní duši. Vína z pěti viničních tratí – Helezný díl, Díl u Včelína, Noviny, Novosády a Odměry získávají charakter dlouhá léta. No, prostě musíte ochutnat samí.

Vinařství Gertner, Starý Podvorov

Jejich vína jsou společenská a rozmanitá stejně jako příležitosti, kdy je otevřete. Jsou vypravená do světa tak, abyste je mohli vzít kamkoliv a přivezli s nimi dobrou náladu. Na etiketách jejich vín uvidíte kříž – zvolili jej jako symbol místa, kde se jejich vína rodí, Starého Poddvorova. Připomíná lopatky starého větrného mlýna, podle kterého Poddvorov zdálky poznáte. Na křížovém půdorysu vznikl i samotný Poddvorov. Nebojí se objevovat nové cesty – hledají je ke každému ročníku a líbí se jim, že nikdy nejsou stejné.

Vinařství David Chocholatý, Mělník

Vinařství David Chocholatý je mladé, malé, české vinařství, které vzniklo v roce 2015. Zaměřuje se na výrobu kvalitních vín z odrůd typických pro českou vinařskou oblast s důrazem na její výjimečnost. Základem a hlavním výrobním programem je zpracování hroznů z pražské vinice Máchalka, dále pak zpracovává hrozny z vinice pod zámkem v Benátkách nad Jizerou a dvě odrůdy zpracovává i z vinice na Mělníku. Plánovaná produkce je 5.000 lahví. Vinařství Chocholatý najdete hlavně na farmářských trzích v Praze  (Náplavka, Jiřák, Arkády) a hlavně na vinařských akcích a koštech.

Vinařství Měřínský, Žabčice

Jsou malé rodinné vinařství ze severu Velkopavlovické vinařské podoblasti – ze Žabčic. První keř vysázel dědeček v roce 1976. Jejich vína jsou dělaná poctivě. Hrozny si sami pěstují a starají se o to, aby vinohrady nebyly přeplozené a hrozny měly optimální zralost. Pracují také šetrně s oxidem siřičitým. Při výrobě většiny jejich vín ho v podstatě vypouští :-). Jejich vášní se stala oranžová a naturální vína. Před pár lety si přímo z Gruzie nechali dovézt KVEVRI nádoby. Znáte KVEVRI? Ale pořád je jejich vinařství o rodině a o přátelích, bez nich by to nešlo. Celý rok tvrdě pracují ve vinohradu a ve sklepě, aby si následně mohli dopřát ty super chvíle na vinobraní a posléze při přechutnávání bobulí.

Winedogz, národopisná oblast Podluží

Trojice, tehdy mladíků, dnes již ostřílených chlapů a fotrů, co se pohybují ve vinařském světě. Winedogz skupina začala fungovat v roce 2017 za účelem společné prezentace našich vinařství na společenských akcích. Filozofií skupiny je hlavně všem přiblížit problematiku výroby vína, jeho prezentaci, učit mladou generaci k lásce k vínu a spojovat starší vinaře s tradičním i netradičním pojetí vína a všeho kolem něj. Samozřejmě ale s velkou dávkou humoru a zábavy. Prostě, víno nás baví a tak to chceme s lehkým nádechem punku předat dál.